5 tips om efficiënter informatie op te nemen

In deze blogpost wil ik wat handige tips delen om het vergaren van informatie/nieuws makkelijker en efficiënter te maken en hoe je jouw leeskwaliteit aanzienlijk kunt vergroten. Laat het nieuws naar jou komen, in plaats van te zoeken naar nieuws.

Tip 1 RSS-feeds

rss---wooden-mannequin-demonstrating-this-word-155353177-5a5fd7cfda27150037c09fc6

Vrijwel iedere site die met artikels/posts werkt, heeft wel een RSS feed. Deze kun je lezen in een RSS reader. Zo kan je filters instellen en heel veel sites die je nu regelmatig bezoekt, maar die niet dagelijks nieuws heeft verzamelen. Dat kan je ook op je mobiel of tablet doen, waardoor je efficiënt (onderweg, op de bank) je nieuws kan lezen. Handig als je dan een feedreader (zoals feedly) gebruikt die synchroniseert tussen je mobiel, tablet en laptop, zodat je niet alles dubbel hoeft te zien. Hier enkele nuttige links:

Tip 2 Podcasts

afbeelding_podcast

Het klinkt als iets van vroeger, maar dat is het zeker niet. Als ik in de auto zit, is het eerste wat aan gaat, mijn podcast via Overcast op mijn iPhone.

Tegenwoordig kun je het zo instellen dat je de snelheid kan verhogen (en het verstaanbaar blijft!) en de stiltes overslaat. Ik ben zelf een nieuwsjunkie als het om buitenlands nieuws gaat, dus hier enkele nuttige links:

Tip 3 Read it later

Vrijwel iedere browser heeft het: een systeem dat je pagina’s kunt bewaren om later (eventueel offline) te lezen.

Pocket pocket

Pocket is een soort checklist van alle artikelen die je wilt lezen. Het is geïntegreerd in meer dan 1500 apps die je dagelijks gebruikt, zoals browsers en social media clients. Daarnaast kan je ook artikelen mailen naar je Pocket! Ideaal om te automatiseren. Onderstaande filmpje is al 6 jaar oud, maar een goed concept heeft alleen maar tweaking nodig.

Instapaper instapaper-logo

Hun credo: Save anything, read anywhere. Vrijwel hetzelfde als pocket, maar dan allemaal wat rustiger vormgegeven. De tekst en inhoud staan centraal, waardoor je het idee hebt dat je een krant aan het lezen ben, die je zelf hebt samengesteld. Omdat instapaper de focus legt op efficiënt lezen, is er een speed reader tooltje toegevoegd: zie hun blog.

Flipboard flipboard

Deze heb ik jaren zelf gebruikt, alleen de hele coole vormgeving leidt mij gewoon af. Desalniettemin is het een geweldige tool om te gebruiken. Je kunt nl. ook jouw RSS feeds hierin gebruiken! Flipboard wil je net zo’n grafische ervaring geven als met een tijdschrift/magazine.

Safari (reading list) safari

Keep it simple stupid: als je op een Mac werkt en op je iPhone en iPad, dan is Safari soms het enige wat je nodig hebt.

Tip 4 Google Alerts

sirene

Niks meer missen? Zodra google een nieuwe pagina indexeert en jouw zoekopdracht staat er in, kun je een mailtje krijgen met het zoekresultaat. Ideaal als je verwacht dat je in het nieuws komt, of jouw bedrijf in het nieuws dreigt te komen. Zo blijf je “on top of things”.

Op de wesite www.google.nl/alerts kun je alle zoekopdrachten opgeven en zodra google een pagina indexeert die voldoet aan jouw opdracht kan Google jouw een mail sturen. Of eens in de zoveel tijd, als je het op wilt sparen.

Tip 5 IFTTT naar OneNote

Zoals de reclame zegt: “Wij van WC-eend adviseren WC-eend”, in mijn vorige blogpost heb ik uitgelegd hoe ik mijn GTD systeem gekoppeld heb aan het lezen van nieuws.

Blogpost: Online nieuws lezen: Cut the clutter

Bonus: Useclark

Screen_Shot_2015-07-22_at_42421_PM-619x301

Je leest al waarschijnlijk vanaf je 6e jaar en zult blijven doen totdat je ogen en misschien zelfs wel je oren er mee stoppen. Dan is het zaak om alle informatie zo snel en efficiënt mogelijk in je brein te krijgen. Zelf lees ik vaak grote stukken en merk ik dat ik, net als met auto rijden, soms niet meer weet hoe ik daar gekomen ben. Zonde van de tijd, want terug bladeren etc. Hier is een leuke tool voor: Useclark. Het heeft een webvariant, maar ook een windows en Mac variant. Het zorgt er voor dat je letterlijk de focus legt op datgene wat je leest. Het scannen van blokken tekst is er dus niet meer bij. Als je dit een tijdje gebruikt, zal je merken dat je aanzienlijk sneller leest. Ideaal voor bestuurders of volksvertegenwoordigers die door grote pfd’s moeten worstelen.

https://useclark.com/nl/software

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.